UK Snowball

UK Snowball

This is the second snowball round I wrote, this time with a theme of the United Kingdom. The quiz consists of 6 questions which get progressively harder as we go along. As soon as you get an answer wrong, you’re out. Nobody made it to the end of this snowball round, so the pot rolled over, good luck at home!

As it takes place at the end of the evening, some of us need a little help so traditionally the first answer is always D, the second answer is almost always D. Good Luck!


Question 1: In which country of the UK does the Royal Mint actually mint all of it’s coins?
  1. Scotland
  2. England
  3. Northern Ireland
  4. Wales
Answer: D, Wales

Question 2: How many counties are there in England?
  1. 18
  2. 28
  3. 38
  4. 48
Answer: D, 48

Question 3: Which is the Longest River in the United Kingdom?
  1. The River Thames
  2. The River Trent
  3. The River Severn
  4. The River Great Ouse
Answer: C, The River Severn                        

Question 4: What is the length of Kent’s Coastline?
  1. 275 miles
  2. 300 miles
  3. 325 miles
  4. 350 miles
Answer: D, 350 miles                        

Question 5: Where in the UK can the public receive the highest radiation dose?
  1. Sellafield Station, Cumbria
  2. St Austell Brewery, Cornwall
  3. The Harley Street Dental Clinic, Harley Street, London
  4. Belfast City Airport Security
Answer: B, St Austell Brewery, Cornwall                        

Question 6: Bergerac was a long running crime drama set on the island of Jersey, During it’s 10 year run many well-known actors had guest roles in Bergerac, either before or after rising to fame. But which of the following did NOT appear on the show?
  1. Natascha McElhone
  2. Bill Nighy
  3. Tony Robinson
  4. Chris Barrie
Answer: D, Chris Barrie                        

Sources:
Question 1: Royal Mint Website

Question 2: Wikipedia

Question 3: Wikipedia again

Question 4: Explore Kent

Question 5: This took a bit of research…..I used figures for areas that only the general public could get access to. So I found a figure for the radiation dose you can get from standing on the platform at Sellafield station in Cumbria, right next to the nuclear facility, which is 0.8 millisieverts (mSv) per year, a pittance in comparison to the 2.7 mSv which Public Health England estimates to be the UK’s average annual dose. For Harley Street Dental Clinic I used the same figures from Public Health England for a dental X-ray (0.005 mSv) which means you would could have 160 dental X-rays a year or stand on the platform at Sellafield station, whichever takes your fancy. As for the Airport Security Scan at Belfast Airport I found an article from Science Daily about airport security scanners at Los Angeles International Airport which found that one full-body scan delivered approximately 11.1 nanosieverts of radiation, far less than the 24 mSv that you would be exposed to on the flight itself. As for the highest dose in my list, it was for the natural background radiation in Cornwall which was 6.9 mSv. As I had the whole of Cornwall to choose from I decided to pick a brewery for everyone to recognise and that’s how I ended up with The St Austell Brewery, I probably ought to point out that the levels of radiation have nothing to do with the brewery itself and it is just a natural background radiation from the unavoidable geology of Cornwall.

Snowball Round 2

Snowball Round 2

This is the second Snowball Round I wrote for a quiz, this time I decided not to have a theme for the quiz and just went for a bunch of random questions. As it happens, this Snowball Round was actually won by someone who had visited Hawaii and knew the last question, so see how you compare.

Don’t forget that as it is played at the end of the night we need need a little helping hand, so the first question is always D and the second questions is almost always D. Good luck!


Question 1: When Arnold Schwarzenegger turned 18 he joined the Austrian Army to serve his national service but what did he do during his national service?
  1. Air Traffic Controller
  2. Bricklayer
  3. Chef
  4. Went AWOL

Answer: D, He went AWOL (to attend Junior Mr Europe Contest) – and got 1 week in prison for his efforts.

Question 2: What was the longest Roman Road in the UK?
  1. Dere Street
  2. Watling Street
  3. Ermine Street
  4. Fosse Way

Answer: D, Fosse Way from Exeter to Lincoln was the longest.

Question 3: How many bridges span the width of the River Amazon in Brazil and Bolivia?
  1. 0
  2. 89
  3. 354
  4. 1121

Answer: A, 0                        

Question 4: In the financial year 2018-2019 drug seizures at UK borders hit a record high, how many kilos of cocaine were seized in the year?
  1. 3,338 kg
  2. 6,307 kg
  3. 9,645 kg
  4. 12,189 kg

Answer: C, 9,645 kg                        

Question 5: Walt Disney measured how many paces it took him to eat a hot dog to see how far apart bins should be in Disneyland, how many paces apart are the bins?
  1. 21
  2. 23
  3. 25
  4. 27

Answer: C, 25                        

Question 6: What is the largest number of alcoholic drinks you are permitted to have in front of you in Hawaii?
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 0

Answer: A, 1                        

The only source I listed for this quiz is for question 4.

Islands Snowball

Islands Snowball

We always used to end quiz nights with a snowball round, it’s a simple premise. Everyone pays £1 to enter and enters individually rather than as a team. The quiz consists of 6 questions which get progressively harder as we go along. As soon as you get an answer wrong, you’re out. Whoever is left at the end wins the whole pot. That doesn’t happen often and the pot rolls over from week to week, hence the name.

As it takes place at the end of the evening, some of us need a little help so traditionally the first answer is always D, the second answer is almost always D. Good Luck!

Question 1: According to Wikipedia, how many islands are there in the River Thames between Oxford and the North Sea inclusive?
  1. 99
  2. 112
  3. 119
  4. 122
Answer: D, 122

Question 2: The Isle of Wight hosts many events, but none are as well known as Cowes Week, which is one of the longest running regular regattas in the world, but in which year did it start?
  1. 1820
  2. 1822
  3. 1824
  4. 1826
Answer: D, 1826

Question 3: Which poet wrote in 1624 that “no man is an island, entire of itself”?
  1. Christopher Marlowe
  2. John Donne
  3. Richard Lovelace
  4. John Milton
Answer: B, John Donne                        

Question 4: The Island Games are an international mini Olympics for island communities, where were the XVIII Island Games held in 2019?
  1. Rhodes, Greece
  2. Greenland, Denmark
  3. Gotland, Sweden
  4. Gibraltar
Answer: D, Gibraltar                        

Question 5: Love Island is a British dating reality series broadcast on ITV2, contestants are locked in a villa where they have to ‘Couple Up’ and anyone left single is eliminated. The location of the villa is located on which island?
  1. Kos, Greece
  2. Zakynthos Aka Zante, Greece
  3. Mallorca, Spain
  4. Phuket, Thailand
Answer: C, Mallorca, Spain                        

Question 6: Bergerac is a British television series set on the island of Jersey, it stars John Nettles as the title character Jim Bergerac. Many well known actors had minor roles in Bergerac before rising to fame, but which of the following did not appear in Bergerac?
  1. Natascha McElhone
  2. Bill Nighy
  3. Tony Robinson
  4. Chris Barrie
Answer: D, Chris Barrie